Selecteer de taal

Relaties LHBTI+

Relaties LHBTI+

Heteronormativiteit is een begrip dat aangeeft dat de overheersende norm (hetero -zijn) wordt gebruikt om alle andere romatische en seksuele identiteiten hiermee te vergelijken.

Klopt dat wel? En doet dat recht aan die andere relatievormen? Giel Luichjes werkt vanuit een kader om het onderzoek aan te gaan wat jouw unieke relatie(behoefte) is? Jouw zelfexpressie? Welke mythes, vooroordelen, sociale constructen zitten hierbij in de weg? Een onderzoek dat het waard kan zijn om uit te voeren om niet jouw levensenergie en expressie te blokkeren, tot zelf-acceptatie te komen en te mogen zijn wie je bent. Eventueel met een partner, want ook de norm van een partner-relatie is een construct en past dus niet iedereen.

Gay (man)

Of je nu gay, bi-, inter-, trans- of aseksueel bent, iedere relatie kent een eigen dynamiek, gevormd door twee (of meer) personen.

Patronen uit het gezin van herkomst zullen zich vaak aandienen en herhalen. Vragen over veiligheid, verbondenheid, vrijheid en eigenheid komen in alle relaties terug. Toch zijn er ook verschillen. En de oorsprong daarvan is heel divers. Mogelijk de belangrijkste wordt veroorzaakt door het feit dat je als homoman opgroeit in een heterowereld. Je wordt dus 'geconditioneerd' voor dat je je bewust kunt zijn van je seksuele identiteit. Daarna volgt een proces van ontdekken en (in het gunstigste geval) acceptatie van je seksuele identiteit. Helemaal accepteren van een verschillende seksuele identiteit blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn. De buitenwereld 'vindt' soms iets van jou, of jij vindt er zelf iets van. Of je denkt dat de buitenwereld er iets van denkt door ervaringen uit het verleden. Al deze ervaringen, herinneringen en overtuigingen, neem je mee een relatie in.

Meer over gay (man)

Gay (vrouw)

Of je nu gay, bi-, inter-, trans- of aseksueel bent, iedere relatie kent een eigen dynamiek, gevormd door twee (of meer) personen.

Patronen uit het gezin van herkomst zullen zich vaak aandienen en herhalen. Vragen over veiligheid, verbondenheid, vrijheid en eigenheid komen in alle relaties terug. Toch zijn er ook verschillen. En de oorsprong daarvan is heel divers. Mogelijk de belangrijkste wordt veroorzaakt door het feit dat je als lesbische vrouw opgroeit in een heterowereld. Je wordt dus 'geconditioneerd' voor dat je je bewust kunt zijn van je seksuele identiteit. Daarna volgt een proces van ontdekken en (in het gunstigste geval) acceptatie van je seksuele identiteit. Helemaal accepteren van een verschillende seksuele identiteit blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn. De buitenwereld 'vindt' soms iets van jou, of jij vindt er zelf iets van. Of je denkt dat de buitenwereld er iets van denkt door ervaringen uit het verleden. Al deze ervaringen, herinneringen en overtuigingen, neem je mee een relatie in.

Meer over gay (vrouw)

Biseksueel

Of je nu gay, bi-, inter-, aseksueel of transgender bent, iedere relatie kent een eigen dynamiek, gevormd door twee (of meer) personen.

Patronen uit het gezin van herkomst zullen zich vaak aandienen en herhalen. Vragen over veiligheid, verbondenheid, vrijheid en eigenheid komen in alle relaties terug. Toch zijn er ook verschillen. En de oorsprong daarvan is heel divers. Mogelijk de belangrijkste wordt veroorzaakt door het feit dat je als biseksuele man of vrouw opgroeit in een heterowereld. Je wordt dus 'geconditioneerd' voor dat je je bewust kunt zijn van je seksuele identiteit. Daarna volgt een proces van ontdekken en (in het gunstigste geval) acceptatie van je seksuele identiteit. En met biseksualiteit is dat praktisch altijd een uitdaging. De aantrekking is breed en dat kan ertoe leiden dat je niet zeker weet of je de voor jou goede keuze maakt. Wat is trouwens een goede keuze? Het feit dat je enerzijds de ‘luxe’ lijkt te hebben je tot beide seksen aangetrokken te voelen, voelt voor veel biseksuele mannen en vrouwen juist als een zware keuze. Wanneer doe je het ‘goed’? Er lijkt bijna altijd sprake van verlies. En mag je partner weten van je biseksualiteit? Hoe reageert deze daarop?

Meer over biseksueel

Trans-relaties

Ook als je trans bent, kent iedere relatie een eigen dynamiek, gevormd door twee (of meer) personen.

Patronen uit het gezin van herkomst zullen zich vaak aandienen en herhalen. Vragen over veiligheid, verbondenheid, vrijheid en eigenheid komen in alle relaties terug. Toch zijn er ook verschillen met andere relaties. En de oorsprong daarvan is heel divers. Mogelijk de belangrijkste wordt veroorzaakt door het feit dat je als transman of -vrouw opgroeit in een heteronormatieve wereld met een overwegend dualistische visie op gender. Je wordt dus 'geconditioneerd' voor dat je je bewust kunt zijn van je genderidentiteit. Daarna volgt een proces van ontdekken en (in het gunstigste geval) acceptatie van je genderidentiteit. Deze acceptatie heeft –afhankelijk van gemaakte keuzes- ook praktisch veel uitdaging. Vind je de modus om te leven in de gender wie je bent, dan zijn er soms ingrijpende veranderingen in je relationele leven. En daarover bestaan ook veel misverstanden.

Meer over trans-relaties

Aseksueel

Of je nu gay, bi-, inter-, aseksueel of transgender bent, iedere relatie kent een eigen dynamiek, gevormd door twee (of meer) personen.

Patronen uit het gezin van herkomst zullen zich vaak aandienen en herhalen. Vragen over veiligheid, verbondenheid, vrijheid en eigenheid komen in alle relaties terug. Toch zijn er ook verschillen. En de oorsprong daarvan is heel divers. Mogelijk de belangrijkste wordt veroorzaakt door het feit dat je als aseksuele man of vrouw opgroeit in een heterowereld. Je wordt dus 'geconditioneerd' voor dat je je bewust kunt zijn van je seksuele identiteit. Daarna volgt een proces van ontdekken en (in het gunstigste geval) acceptatie van je seksuele identiteit. En met aseksualiteit is dat praktisch altijd een uitdaging. Als jij geen seksueel verlangen voelt, kan ertoe leiden dat je niet zeker weet of je de voor jou goede keuze maakt. Wel of geen relatie? En wat is trouwens een goede keuze? Gevoelens van schuld (en soms ook schaamte) naar de partner, van tekort doen, liggen op de hoek. Tenzij het lukt een ook aseksuele partner te vinden. En weet je partner van je aseksualiteit, of doe je mee om de ander niet teleur te stellen? Hoe reageert deze daarop?

Meer over aseksueel

Wat kun je verwachten?

Bij sinteze starten we altijd met eerste kennismaking (“hebben we een klik?”). Bij wederzijdse instemming volgt een grondige intake (“wat is het totaalbeeld?”) voor we de vraagstelling voor de begeleiding compleet maken en een passende aanpak afstemmen.

We kijken samen eerst goed naar je vragen: wat is belangrijk om eerst aan te werken, wat kan nog even wachten? Overzicht helpt.

We kijken eerst goed naar de feiten om die te scheiden van alles wat je erbij voelt. De twee werelden vragen soms een andere benadering. Met het plan dat we opgesteld hebben, gaan we aan het werk. Dat geeft structuur, maar we blijven wendbaar tijdens de reis en kijken naar wat de meeste aandacht nodig heeft. Lukt het om je los te maken van de emoties en te gaan kijken naar de situatie, dan zijn we een goed eind onderweg.